onsdag 25 februari 2009

Måltidens hus

Idag kl 7.45 tog vi bilen från Hinseberg och begav oss till Grythyttan och Måltidens hus. Vi var ca 50 personer från städ och kök inom kriminalvården Region mitt. Vi fick föreläsning om "Medvetenhet inom matlagning", hur man gör för att maten skall bli en bra upplevelse med inredning, ljud, ljus, och framför allt god mat. Sedan fick vi en rundvandring med en jätteduktig guide. Det som fascinerade mig mest var en kista som jag tror var Karl jan Granqvist som kommit på (det stod hans initialer på den), den ska ligga under ett gjutjärnslock under källarens golv, mitt i matsalen, med saker från olika århundraden, med början från 1900-talet tror jag det var. Det var kokböcker, glas och bestick, bland annat hade de lagt dit en kanna som flygvärdinnorna använder till att hälla upp tex kaffe med, som är droppfri. Denna kista står nu framme så vi kanse den, sedan kommer den att hissas ner igen under det stora locket så att efterlevande sen kan se vad vi använt under olika tider.

En kul grej var också att vi fick gå in i "Gourmetteatern", där hade de luckor i golvet, när hon tryckte på en knapp kom det upp ett helt kök ur golvet, verkligen häftigt att se. Det har lärarna när de ska visa eleverna något nytt. Det är som en föreläsningssal, och i köket finns det kameror som bla sitter uppe i taket på köket så eleverna kan se uppifrån på en filmduk när läraren tex trancherar, något proffsigt. Längre bak på golvet hade de ännu större lucka, och under den hade de 5 st kök under golvet, 5 st som står för alla nordiska länderna, så de kan ha nordiska tävlingar i matlagning.

Kl. 16.00 åkte vi hem till Frövi igen efter en kul och lärorik dag och inspirerade till att laga ännu godare mat!!

God mat fick vi också hos "Svensken och Dansken", en restaurang som ägs av en kille och hans svärfar, den yngre var väldigt underhållande där han var med och portionerade ut mat, lite som Karl Jan Grankvist :-)). Ute i entrén satt det en lapp om Lets dance, att man som vanligt kunde ta sig till Gästgiveriet och heja fram Karl Jan.

Inga kommentarer: