fredag 25 september 2009

Duktig och snygg!!

Sitter i soffan och kollar på Nyhetsmorgon där de pratar om utbrändhet och stress, hur olika man hanterar stress bla. Då tänker jag på VAD som kan göra en stressad. Jo bland annat att man måste vara så duktig och snygg hela tiden. Det ska helst vara skinande rent hemma dagarna i ända samtidigt som man ska se fräsch och pigg ut, vem klarar det i det långa loppet, egentligen??
Många klarar av det genom hela livet medan andra klarar av det ett tag, vad beror det på? Jag tror det beror på att de som klarar av det genom hela livet också tar hand om sitt dopamin (ett hormon för humöret, sk välbehagshormon), dvs gör saker som är lustfyllt, njuter av livet mellan all stress. De kanske går och får massage en gång i veckan, tar en chokladbit då och då, tar hand om sig själv, kanske är så starka att de struntar i vad alla tycker och tänker. Sedan finns det de som inte tar hand om sig själv alls, bara stressar utan att tänka på det lustfyllda som vi behöver för att klara av vardagen, de tänker hela tiden på vad omgivningen ska tycka om hur de ser ut, hur det ser ut hemma hos dem. Att se snygg och smal ut är även ett stort stressmoment för många. Att sedan få se Lizzie Miller,20 år och modell, sittandes nästan naken på en bild, bara för att visa hur en "normal mage" ser ut gör en glad. Denna bild sitter nu på vårt kylskåp.

På Nyhetsmorgon sitter de även och pratar om "hemmafruar", att kvinnan borde få arbetstidsförkortning pga att de flesta är "hemmafruar" även när de jobbar (enligt Gudrun Schyman). Regina Lund sa att kvinnan kanske skulle behöva "bara" vara kvinna och få slappna av, ta hand om barnen osv, inte behöva "klara av" så mycket. Enligt "Ett liv i balans" så står kvinnor för 2/3 av stressrelaterade sjukskrivningar, det beror på att de har längre arbetsdagar eftersom de flesta även tar hand om hemmet, dessutom är kvinnan mer noggranna med detaljer, vilket nog jag tycker stämmer :)). Tänk bara allt torkande med disktrasan, allt plockande med prydnadssaker, kläder, blommor mm, mm. Usch, nu känner jag mig som en äkta feminist, men det är jag inte. Sedan kan man ju vända på det hela, männen då som skall helst kunna meka med bilar, helt kunna rusta ett helt hus osv. Ja, det är tur att vi alla är unika, att vi alla har våra små olika personligheter. Nu ska jag ta mig en kexchoklad, fylla på mitt dopamin så jag klarar av resten av dagen på ett mer behagfullt sätt :)). Dopamin, dopamin, dopamin.....

Måste även tillägga att Regina Lund har en tidning som heter "Tillit", där de bara skriver om positiva nyheter, alltså inga negativa som handlar om krig mm. Hon varken tittar på nyheter på TV eller läser tidningar där negativa nyheter visas.

1 kommentar:

Marie S sa...

Jupp !

Och en väldigt trevlig fredag på dig ♥
Kramen !