fredag 5 februari 2010

Spontan lungkollaps..

I lördags var jag på fest i Örebro och när klockan var ca 22.00 fick jag ett samtal från min son, hans ena lunga hade kollapsat, trodde knappt mina öron när jag hörde vad han sa. Blev så jäkla rädd, såg framför mig honom ett liv med bara en lunga. Jag ställde naturligtvist en massa frågor och han sa att jag skulle få prata med doktorn. Hon tog luren och förklarade att han hade fått en spontan lungkollaps. Det var vanligt bland unga långa och smala män i hans ålder. Jag var fortfarande otroligt upprörd och undrade om han kunde leva med en lunga, hur mår han mm. Men hon lugnade mig med att han skulle bli helt återställd. Han skulle få ligga med dränage, dvs ligga med en slang från lungan ut i en maskin som dränerade lungan så den skulle kunna läka av sig själv.
Jag pratade sedan med min äldsta dotter, hon skulle komma och hämta mig. Sedan åkte vi dit och träffade honom.

Det är konstigt detta med spontan kollaps av lunga, att det är vanligt att det drabbar just smala och långa killar. Jag googlade så klart efter det och fick många träffar på det, läste bloggar om de som drabbats och även läkarsidor som förklarade saken. Inge farligt och lätt att åtgärda, och det är ju tur. Man blir ju så rädd när det handlar om invärtes organ som är rätt viktiga för att vi ska fungera. Men dom är duktiga idag, man känner sig trygg när man är där på sjukhuset, man vet att de gör allt för att det ska bli bra.

9 kommentarer:

Min Skattkammare sa...

Hej Ann-Sofie!
Men snälla nån....!! Jag förstår att du fick en smärre shock av det som hände din son. Hoppas att han blir helt återställd som de sa.
Jag har målat och donat så jag inte hinner blogga som jag vill.
Har läst det du skriver om unga människors självmord. Men det är svårt att ge någon förklaring. Någon form av depression är säkert orsaken, men varför.....? Vad bottnar den i?
Kanske klimatet är hårdare än någonsin och många saknar framtidshopp. Önskar jag kunde hjälpa någon.
Tack för att du gör reklam för mig!! Men inte har jag sett dig här, eller har du blivit osynlig? ;o)))
Vad roligt att det snurrar på för dig. Och det är bara i början än....det bådar gott!
Ha det så bra !
Ikväll är det melodifestival.....kul!
Kram Kicki

Ann-sofie sa...

Nej inte har jag blivit osynlig även om jag kan känna så ibland :-). Ja, det har ju hänt en del, jag blir så fokuserad då så ingenting annat existerar, en av mina svagare sidor.

Ja, man önskar att man kune hjälpa de som inte mår bra, men det kan också vara svårt...

Ha en bra kväll, hoppas Salem Al Fakir vinner....eller Ola!!

Kram

Madde sa...

Fy vad läbbigt.Har jag aldrig hört talas om...jag som lusläser läkarböcker.
Hoppas att han mår bättre .
Kram kram

Ann-sofie sa...

Jodå, nu mår han bättre, är hemma på permission. Läkaren som satte dit dränaget var hjärtspecialist och hade satt den för långt ner, så lungspecialisten han träffade i går lördag satte dit den högre upp. Hon sa lite fint att om den setat rätt från början så hade det läkt fortare. Men det är sånt som kan hända, huvudsaken är att han mår bra..:-). Det såg rätt bra ut på röntgen i alla fall. Nu är det bara att vänta och se, de hoppas på självläkning, annars blir det operation.

Madde sa...

Skönt att han mår bättre.
Kram

Anonym sa...

Hej Lungkollaps mamma, här skriver en annnan till dig. Googlade på lungkollaps för jag visste inget heller. Min son är 24 år och skall troligen opereras, nu blev jag nyfiken på dig blev din son opererad. Hur mår han nu? Det låter så hemskt att plötsligt från ena stunden till den andra drabbass av ngt som låter så fruktansvärt. Likadant var det med dräneringsröret de hade stuckit in det för långt, en annan läkare måste göra om det. Mvh Gunvi

Ida sa...

hej har han haft det igen?
ja e 23 år och oxå har fått det spontan och fick drän 1 gång 2006, sen haft fler tal spontana lungkolappser sen dess, och nu haft problem med det sen november så nu väntas en stor operation för mej.
Och titthålsoperation lönade sig inte på mej..
Och man känner sej handikappad och många förstår inte varför man får det, och det gör inte jag heller. då ja inte hade ngt ämna i kroppen som kunde orsaka det. så mitt är en gåta!

Ann-sofie sa...

Hej!
Min son blev inte opererad och det har inte hänt någon mer gång som tur är :-).

Ann-sofie

Ann-sofie sa...

Hej!
Min son blev inte opererad och det har inte hänt någon mer gång som tur är :-).

Ann-sofie