onsdag 25 november 2009

Enskild firma

Försöker luska ut hur mycket som försvinner på en hundring när man har enskild firma. Ofta när man läser på olika forum står det att 50 % får man räkna med, men jag antar när jag tittar på skatteverkets hemsida att det blir mer :-(. Inte klokt, det är nästan så man ångrar sig på vad man ger sig in på, i alla fall vad gäller ekonomin. Men jag gillar att vara egen och det väger tyngre, gillar friheten. Men det är hårt jobb, gäller att marknadsföra sig stenhårt, man kan ju inte ligga på latsidan direkt, men det gillar jag. Det värsta kan vara att jag blir för engagerad.


7 kommentarer:

Marie♥ sa...

Det går inte att räkna så... hur gärna man än önskar ! :)
Det är kanske därför det är svårt att hitta svar.
Du tar din timpeng eller dagspeng eller arvode som du fakturerar som är ett exklusive momsbelopp sen lägger du på 25% moms (sällsynta fall annan % sats)på fakturan. ditt momsbelopp är det staten vill ha... men du köper även in grejer eller varor eller kanske tjänster själv och då blir det moms som som du får från staten. Därför gör du en momsdeklaration varje månad (bäst och säkrast)eller en gång/år !
Du kan hos skatteverket skaffa dig ett skattekonto, dit låter du alla dina momspengar gå in, så behöver du aldrig tänka på dessa slantar som ändå inte är dina från första början.
Övriga pengar är dina och du gör en "vanlig" deklaration (som du brukar varje år )där du deklarerar din ev. vinst.
Det är viktigt med att du bokför rätt och enligt lagen, det är dom hårda på ...blev du klokare??
kram ♥ och lycka till...

Marie♥ sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marie♥ sa...

Jag missade ju F-skatten.. du måste tyvärr gissa på vad du tror du kommer tjäna och skatteverket kommer hitta på en summa åt dig som är din skatt och övriga avgifter för varje månad.. ..... sen när du gör din deklaration så vet du om du betalat för lite eller för mycket...

Ann-sofie sa...

Jo, jag vet allt redan, har även skickat in för F-skatt, det var bara hur mycket som försvinner i skatt, moms och egenavgifter. Tydligen så är det ca 64 % som försvinner från en hundring jag tjänar, som ska sparas till det ovan och som jag ska deklarera för.

Kram

Madde sa...

Kikar in och önskar dig en bra dag vännen=)
Kram Madde

Madde sa...

Hej vännen=)
Ja nu har jag hälsat Bamse att han kan kika på tjejerna ändå.
Jag såg att det glittra till i hans ögon;)
Fy vilken jobbig natt vi haft.Jag tycker så synd om honom.....men det blir ju bra bara det är läkt.
Ha en jättebra dag vännen och kram på dig.
Madde

Annelie sa...

Hej! Trevlig blogg, driver själv enskild firma och det är inte lätt att hålla koll på alla siffror och regler. Jag läste lite på denna site om enskild firma. Lite mer kortfattat än att mala igenom alla dokument på skatteverket. Annars är en starta eget kurs att rekommendera. Lycka till!