söndag 29 mars 2009

Syskonrelationer

Hittade idag en lapp under alla andra lappar på kylskåpet om syskonrelationer, där stod:

Storasyskon: Ofta duktiga i skolan, ambitiösa, ansvarstagande, blir ofta ledare

Mellanbarn: Mer flexibla, diplomatiska, relationsbenägna, brukar fungera bra som mellanchefer

Småsyskon: Är inte sällan de som bryter mot raditioner, rebelliska, tar mer risker, konstnärliga

Tyckte det var intressant så jag sökte på google och hittade en artikel om Elisabeth Schönbeck som handlar om syskonrelationer, verkligen jätteintressant! Tydligen så påverkas man av de syskon som är ungefär lika gammal som en själv, tex så blir ett småsyskon jobbigare för mellanbarnet än för storasyster eller storebrorsan, men är åldersskillnaden mer än 6 år så påverkas man tydligen inte av syskonen (tur för dig syrran :-))!! Är det stor åldersskillnad mellan syskon som över 6 år så räknas man tydligen som ensambarn.

Eftersom sladdbarn och ensambarn ligger långt efter sina större syskon i utvecklingen så hänger de ofta inte med i diskussioner runt middagsbordet, de iakttar istället. De tar tillvara på sin livsglädje och gör vad de känner för, de känner sig friare eftersom de inte är lika bundna till föräldrarna som storasyskonen. Småsyskon blir ofta rebeller och sticker sin väg.

Oftast står äldsta barnet föräldrarna närmast, allt är nytt med första barnet och föräldrarna uppmuntrar alla framsteg, men första barnet får även se de andra syskonen stjäla föräldrarnas uppmärksamhet. Äldsta barnet tar ofta på sig ansvar för yngre syskon och tänker inte sina egna behov. Äldsta barnet är ofta allvarlig och vill vara alla till lags. De tar oftast över traditioner.
Mellanbarnet är oftast det barn som inte syns, det är inklämt mellan syskon

Bröder som bara har systrar blir oftast mjukare, medan flickor som bara har bröder blir tuffare, vilket kanske inte är så konstigt..

1 kommentar:

AlexandraKristina sa...

Intressan, jag är 22 år äldre än min lillasyster... ha det bra!! MVH AK