onsdag 11 april 2012

Blyga barn..


I dag kunde man läsa i Allehanda om blyga barn, hur de tvingas visa framfötterna i skolan.
En forskare, Nejra van Zalk, forskare i psykologi vid Örebrso universitet, jämför en blyg persons dilemma med en oblyg person. Hon menar att för en blyg person är känslan detsamma som om en oblyg person skulle stå framför 3000 personer och hålla tal och känna sig obekväm och nervös, funderandes på om klädseln ser konstig ut eller om de andra tycker att hon är dum. Hon menar på att blyga personer känner så i sin vardag.

Nejra van Zalk anser att blyga personer inte får visa sin kompetens i skolan tack vara blygheten, detta påverkar då naturligtvis betygen. Idag ska eleverna vara aktiva i klassrummet, räcka upp handen, vara kritiska och delta i diskussioner, det handlar om att synas och höras, just vad blyga personer inte vill (van Zalk).

Nejra van Zalk tycker att blyga elever ska kunna redovisa enskilt med lärarna och få vara de blyga barn som de är, att de ska accepteras.
Hon säger också att blyga barn inte ska ses som en problematiskt egenskap. I vissa delar i Asien ses blyga personer som något bra, de låter andra ta plats och är ofta goda lyssnare. Blyghet anses där även vara en god ledaregenskap :-).

Visst vore det bra om de blyga barnen fick vara blyga, varför ska alla vara framåt och drivande, stöpta i samma form? Att inte få vara sig själv, att inte få sitta tyst när man helst vill det kan säkert skapa en massa oro och press i onödan hos många barn och vuxna. Många blyga personer kan ofta misstolkas som lite dryga och stöddiga om man inte känner dom ordentligt. Det sa en kille till mig på en klassfest en gång. Han menade på att en del killar inte tordes gå fram och prata med mig för att jag var så märkvärdig. I själva verket var jag osäker och blyg. Så kan det gå
:-)!!

Ha en bra onsdag alla vänner!!

Kram

2 kommentarer:

Hem & Drömmar sa...

Den artikeln missade jag men håller fullständigt med.
Visst var det jag som satt hos cissi och drack kaffe ;).
Tack för din fina kommentar.
Kram Ing-Britt

Malin sa...

Men äldsta son, nu 21, passade inte in i mallen i skolan och blev därför helt överkörd. Han var inte blyg utan snarare framåt och för intelligent men det slutade med att han blev en bråkstake som fick skulden för allt. Så det är inte bara blyga barn som körs över. Hemskt är det, att vi inte kommit längre år 2012!
Kram