torsdag 10 november 2011

dagens samhälle gör att unga mår psykiskt dåligt..?

Var inne på svt.se och skulle titta på "Bron", en svensk/dansk kriminalserie. Fick då se denna text, och undrar varför det måste vara så, tycker synd om många unga som känner en otrolig press på sig i dagens samhälle. Man ska vara snygg, smal och ha ett jobb som inte är så lätt att hitta idag, dessutom denna tillgänglighet via mobilen och internet. Ibland när jag tittar på gamla filmer så drömmer jag att jag lever i denna tid, men jag förstår ju att även de hade sina bekymmer. Men jag tror i alla fall att det var bättre förr..

Ny våg av psykisk ohälsa bland unga

Samtidigt som allt fler unga pensioneras bort från arbetsmarknaden varnar stressforskare för att en ny våg av stressrelaterad psykisk ohälsa kan vara på väg hos yngre människor.

Sömnstörningar, oro och ångest blir allt vanligare hos unga. När någon får problem att fungera i skolan eller på arbetet, känner sig orolig och "trött, trött, trött", kan det vara de första tecknen på att någon är på väg in i ett tillstånd av utmattning, konstaterar stressforskaren Marie Åsberg, som är professor emeritus i psykiatri vid Karolinska institutet.

Tydlig tendens

I sitt arbete har Marie Åsberg intervjuat hundratals personer med så kallat utmattningssyndrom, som är det många kanske tänker på när de slentrianmässigt använder ordet "utbränd". Även om det inte finns någon känd exakt statistik över hur många unga som drabbas av utmattningssyndrom, menar Marie Åsberg att tendensen är tydlig. Det ökar bland unga. Hon tror nu att det är viktigt att utvecklingen när det gäller unga människors psykiska hälsostatus noga övervakas under de kommande åren.

-Det är ett långt förlopp som leder fram till utmattningstillstånd. När symptom som sömnstörningar, oro och ångest ökar på det här sättet bland unga människor är det en stor riskfaktor. Mycket talar för att vi får se ökade nivåer av psykisk ohälsa längre fram, säger hon.

Självkänslan sitter i prestationen

En annan vanlig riskfaktor på en tuff arbetsmarknad är att många drivs av en "prestationsbaserad självkänsla", enligt Marie Åsberg. Många av dem som går in i väggen har en självkänsla som sitter i jobbet. -De tänker "är jag inte duktig på jobbet är jag ingenting värd". Och det här verkar bli mer vanligt bland unga människor, särskilt hos unga kvinnor. De hamnar i duktighetsfällan.

FAKTA: Ungas psykiska hälsa

•Andelen ungdomar i åldern 16-24 som upplever ängslan, oro eller ångest har ökat stadigt sedan mätningarna startade för ett trettiotal år sedan.

•Åren 1988-1989 uppgav 9 procent av kvinnorna och 4 procent av männen att de hade besvär av ängslan, oro eller ångest. Åren 2004-2005 hade andelen ökat till 30 procent bland kvinnor och 14 procent bland män.

•Andelen 20-24-åringar som vårdats på sjukhus för depression dubblerades mellan 1997 och 2007.•Betydligt fler kvinnor än män upplever sig ha ett nedsatt psykiskt välbefinnande.

•Nedsatt psykiskt välbefinnande ökar i samtliga ungdomsgrupper oavsett familjeförhållanden, födelseland, arbetsmarknadsstatus och föräldrarnas socioekonomi.

•Det är oklart varför psykiska besvär har blivit vanligare bland ungdomar, men ungdomars livsvillkor har förändrats betydligt. Ungdomar har i dag väsentligt sämre möjligheter att få ett heltidsarbete efter grundskolan och gymnasiet jämfört med för tjugo år sedan.

Källa: Socialstyrelsens folkhälsorapport 2009Karin Mobergerkarin.moberger@svt.se

3 kommentarer:

Malin sa...

Jag är övertygad om att vi hade det lättare när vi växte upp, klimatet nu är mycket hårdare och kraven på att se ut som man "ska" är mycket större. Skulle inte vilja växa upp nu, tycker synd om om mina söner ibland och ibland så känns det skönt att jag aldrig fick någon dotter trots min längtan efter en för jag tror det ännu värre för dom.
Kram

Min Skattkammare sa...

Det sägs att utbrändhet hänger samman med tiden, inte med ansträngningen. Det är bristen på koncentration vi inte mår bra av.
Själen blir uttämjd när allt fler åtaganden gör anspråk på vår uppmärksamhet och tid. Man har ständigt "bråttom" och man unnar sig inte de där mellanrummen i livet som är livsviktiga.
Teknologin är verkligen på gott och ont, visst känner man att det är så!
Bra inlägg!
Önskar dig en skön helg!
Kram Kicki

Ann-sofie sa...

Ja, visst kan det vara värre för flickorna med denna skönhetsideal, men samtidigt känner i alla fall jag att killarna nog har en annan ansvarskänsla när de bildar familj, att de ska vara starka och "skydda" sin familj. Men nu är det ju väldigt (tappar ordet) samspelt i ett förhållande så det borde ju inte vara så idag, men jag tror de tänker så i alla fall. För många kan det bli en otroligt press.

Kicki, det var bra, detta med bristen på koncentration, den hinns inte heller med, man far runt som en yr höna. Ibland börjar man kolla på en film, men det slutar med att man helt plötsligt dammsuger istället..:-). Jag har börjat komma på att jag måste slappna av och vara mer för mig själv, landa och göra lite mer sånt som jag mår bra av, läsa, skriva eller bara titta på en bra film.

Kram