onsdag 6 april 2011

Sömnparalys eller sömnförlamning

Läste på Wikipedia att man kan hamna i sömnparalys när man är i REM-sömnen, vilket jag tror hände häromnatten.
Under REM-sömnen stänger hjärnan tydligen av de flesta av kroppens viljestyrda muskler för att man inte ska röra sig så mycket när man drömmer. Vid sömnparalys stängs dessa muskler av för tidigt eller för sent, vilket gör att man inte kan röra sig fast man är vaken. Om man inte vet om detta kan man ju naturligt få panik, men det går över efter en stund. Detta har jag varit med om många gånger, speciellt när jag var runt 20-23 år, men det har även hänt nu när jag varit vuxen. Dessutom:

Man kan även få hallucinationer vid sömnparalys, man kan hamna i skräckfyllda situationer där man ser männiksor i rummet eller se nån som står vid ens säng. Detta är då en del av REM-sömnen fast man har vaknat.

Jasg antar att detta var vad jag upplevde i torsdags natt, för jag blev verkligen paralyserad.
Min bloggvän Suzana beskrev att hon varit med om liknande sak och att en man då hade sagt att det var Maran som besökt henne.

5 kommentarer:

Suzana sa...

Precis! Det är det här jag menar! Visst är det läskigt!
Jag har också haft det ett par gånger, men nu var det länge sedan, som tur är. Hoppas du inte får det igen!

SV: Tack så jättemycket för gratulationen!
Glömde ta kort när frissan hade frisserat mig, men jag ska ta ett kort och lägga upp på bloggen, jag lovar :)

Kram

Ann-sofie sa...

Tack Suzana, nej, jag hoppas verkligen inte att det återkommer igen, för det var verkligen otäckt, brrrr..

Kram

Suzana sa...

Ja usch så läskigt det är!!

SV: Tack! Jag älskar klänningen och jackan!
1800-tals romaner gillar jag också! Men kriminalromaner ger mig mardrömmar...hihihi...jag lever mig in i böckerna så att jag blir skiträdd när jag läser dom :))

Kramar

Malin sa...

Otäckt, det har jag aldrig varit med om! Däremot så drömmer jag ofta mardrömmar och tror det händer på riktigt. Säger till mig själv att vakna för att det är en dröm men det går inte för det är ingen dröm. Sen när jag väl vaknar så är jag förtvivlad. Jobbigt det oxå!

Emma sa...

Det är väldigt intressant! Jag har aldrig vetat vad det har varit men jag har fått så ganska ofta, speciellt när jag har drömt en mardröm. Då kan jag höra ljuden från drömmen fast jag vet att jag drömmer och då kan jag inte öppna ögonen, skrika eller röra mig. Jätteläskigt. Då använder jag samma metod som jag lugnar mig själv med vid ångest. bra att öva lite ;)