torsdag 15 september 2016

Hittade detta på nätet, på Må bra's hemsida: http://www.mabra.com/sa-slutar-du-bry-dig-om-vad-andra-tycker/

 Försök inte vara någon annan
Människor är i grunden sociala varelser, så att vi bryr oss om vad andra tycker om oss är helt normalt. Men det kan också gå till överdrift, och i värsta fall försöker vi anpassa oss så mycket till de upplevda förväntningar som finns på oss att vi inte mår bra.
– Det som kan hända då är att vi uppfattas som mindre genuina och därmed mindre intressanta.
2. Hitta det du tycker är viktigt
– Avsätt tid för reflektion, fundera kring vad du vill göra i ditt liv, vad det är du sätter värde på. Man kan behöva hjälp av en bra samtalspartner för att prata om vad det är som samhället och andra har fått dig att tro är viktigt, och vad som egentligen är viktigt för dig.
3. Tro inte att andra dömmer dig
Det är väldigt vanligt att vi överskattar hur mycket andra tänker på vad vi gör och säger, alltså oroar vi oss ofta helt i onödan.
– När man själv är fokuserad på något utgår man från att andra har samma typ av fokus, men det stämmer inte.
4. Gör det du vill göra
När du hittat det som är viktigt för dig, om det så är att klä dig på ett visst sätt eller uttrycka en åsikt, då är det dags att börja låta det ta plats.
– Man måste göra det man är rädd för. Man behöver inte ens våga, man behöver bara göra det, för om man säger att man måste våga så blir det ofta ett extra hinder som man inte kommer över.
Det låter så klart lättare sagt än gjort, men Ata Ghaderi poängterar att det faktiskt ofta är just detta kliv som behövs för att överkomma mycket av ångesten som byggs upp.
– Det man vanligtvis upptäcker är att det inte alls är så som man har tänkt. Ofta finns det väldigt hög acceptans och blir det reaktioner är de oftast positiva. Det är många som har de här tankarna och när någon annan tar det steget tycker de att det är beundransvärt.
Inga kommentarer: